Saturday, July 28, 2007

Japonia dla poczatkujacych II/Japan for the beginners II

Do zdolnosci niezbednych do przezycia nalezy (oprocz opanowania jazdy na rowerze lewa strona ulicy) jedzenie paleczkami. Do tej pory umiejetnosc te cwiczylem m. in. na:


  • makizushi (ryz w platkach z wodorostow z dowolnie komponowanym z owocow morza wnetrzem),

  • misoshiru - zupa, nie wiem wiecej,

  • somen - genialny wynalazek - cienki makaron przyrzadzony na zimno w orzezwiajacym sosie.
Nie wiem ile w doskonalym smaku tych potraw zaslugi japonskiej tradycji, a ile mamy goszczacej mnie aktualnie Akiko. Jak w domu.

One of the abilities wihich are indispensable for life in Japan (apart from riding a bicycle on the left side of the street) is using the chopsticks. Till now I've improved this skill on (among other things):


  • makizushi (rice in seaweed with some frutti di mare),

  • misoshiru - soup, I don't know more,

  • somen a stroke of genius - cold noodles in a refreshing souce.
I wonder how much is the result from the Japanese tradidion and how much is from the mother of Akiko, which is hosting me now. Feel like home.